Zeytin alırken, tüketicilerin belki de en sık sorduğu soru “zeytini açık olarak mı almak daha iyidir yoksa paketli, kapalı ambalajında mı?”dır. Hem paketli hem de açık zeytinin kendine göre avantajları var, ancak zeytin besin değerleri yüksek ve yetiştirilmesi büyük özen isteyen bir gıda olduğu için hileye de oldukça açıktır, bu nedenle hem tüketiciye hem de üreticiye büyük rol düşüyor.
Açık olarak satılan zeytinlerde, ürünün besin değerlerine ve içeriğine dair net bilgi edinmek oldukça zor. Paketli olarak satılan zeytinlerin etiketlerinde, besin değerleri ve içindekiler kısmı açıkça belirtilir. Aynı zamanda paketli olarak satılan zeytinler, ürünün havayla temasını minimize eder. Her gıdanın olduğu gibi zeytinin de belli bir raf ömrü vardır ve hava gibi dış etmenler bu raf ömrünü kısaltır. Açık olarak satılan zeytinlerin hava ile teması engellenemez, bu da paketli olarak satılan zeytine kıyasla, ürünün tadının ve kokusunun daha hızlı değişmesine neden olur. Paketli zeytinler ise vakumlu kapakları ya da oksijen tabletleri sayesinde hava ile temasını minimize ederek ürünün bozulmasını engeller.
Açık olarak satılan zeytinlerin, hava ve diğer faktörlerle teması sonucunda renginde ve tadında bozulma olabileceği için koruyucu içermesi oldukça muhtemeldir. Bu koruyucular, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere uygun olarak eklendiğinde ürüne ve tüketici sağlığına bir zararı yoktur, bu nedenle güvenli ve bilindik markaları tercih etmek önemlidir. Marketlerde ya da markaların toptan satış mağazalarında satılan açık ürünler güvenle tüketilebilirken, markası belli olmayan, üzerinde üretim ve tercih edilen tüketim tarihi yazmayan ürünlerin tercih edilmemesi gerekir.
Ürünlerin güvenli bir şekilde üretilip üretilmediği hususunda ise, paketlerin üzerinde yazan, işletme kayıt numarası, gıda kalite sertifikaları tüketiciye yol gösterir. Ancak gıda ürünlerinin nasıl üretildiği de burada belirleyici rol oynar. Zeytin alırken, üretim koşulları ve gıda kalitesi, ambalajın üzerinde yer alan bilgilerden de kontrol edilebilir.
Tüm bu kriterler gösteriyor ki, ister açık ister kapalı olsun, zeytin alırken markalı, işletme kayıt numaralı, kalite belgeli ve Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olarak üretilen ürünleri tercih etmek gereklidir.