Kültürümüze ait kahvaltılar dünyaca meşhurdur. Özellikler reçelleri ve marmelat ile tüm dünyaya nam salan Türk kahvaltısında neden zeytin reçeli olmasın! Farklı tatlar denemek isteyenler için Fora Zeytin’den zeytin reçeli tarifi!
Malzemeler:
500 gr Fora Çekirdeksiz Yeşil Zeytin, tercihe göre Fora Biber Dolgulu Yeşil Zeytin
Yarım litre su (zeytinin tuzunu ve acılığını çıkarmak için)
2 su bardağı toz şeker
1 adet portakal kabuk rendesi
5-6 adet karanfil
Yarım limon suyu
Hazırlanışı:
Çekirdeksiz yeşil zeytinlerinizi bir kaba alın. Eğer biber dolgulu zeytin tercih ettiyseniz, içindeki biberleri bir kürdan yardımı ile zeytinleri dilimlemeden ya da kırmadan çıkarın. Zeytinlerin kendine has acı tadını bırakması için bir süre soğuk suda bekletin. Tuzu tamamen çıkan zeytinler haşlanmak için tencereye alınır.
Başka bir tencerede toz şekerler üzerine su eklemek suretiyle kaynamaya bırakılır. Toz şeker eriyip şerbet kıvamına yaklaşınca tuzları çıkarılıp haşlanan zeytinler üzerine eklenir. Üzerine rendelenmiş portakal kabuğu ve karanfiller ilave edilir.
Orta ateşte zeytinler yumuşayana ve kıvam alana kadar ara ara karıştırılarak pişirilir. Altını kapatmaya yakın yarım limon sıkılır, 1-2 taşım kaynatılır ve ocaktan alınır. Zeytin Reçeli soğuyunca temiz ve kuru cam kavanozlara konulup serin ve karanlık bir ortamda saklanabilir. Afiyet olsun!