Malzemeler:
Hamur için:
150g (1 tam 1/2 su bardağı ) Mısır Unu
550g (4 tam 1/2 su bardağı ) Ekmeklik Un
400g Aktif hale gelmiş Ekşi Mayanın tamamı
400ml Su
2 Tatlı kaşığı Sızma Zeytinyağı
1/2 Yemek kaşığı Tuz
1/3 Su Bardağı kurutulmuş ve kıyılmış sebze
200g (2 Su Bardağı) Ayıklanmış Fora Siyah Zeytin
Yapılışı:
Ekşi maya, bir gün öncesinden aktif hale getirilerek kullanıma hazırlanır.
Unların tamamı, zeytinyağı, kurutulmuş ve kıyılmış sebze ile ekşi maya mikser kabına konularak hamur yapma aparatı ile düşük devirde karıştırılmaya başlanır. Arkasından bu karışımın üzerine karıştırma devam ederken yavaş yavaş su dökülür. Ortaya gayet cıvık bir hamur çıkmaktadır. Hamur 4 dakika boyunca mikserde yoğrulur ve 15 dk. boyunca ekşimeye bırakılır.
Bu sürenin sonunda ekşimiş hamurun üzerine tuz ilavesi ile 10 dk. daha karıştırılır. Daha sonra tezgah üzerine alınıp Fora siyah zeytinler ilave edilir ve 2-3 dk daha elde yoğrularak şekil verilir. Elastik ve plastik kıvam alan hamur, Zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınır.
Hamur, 2 kat oluncaya kadar beklenir. Bu süre oda sıcaklığına göre 1.5-2 saat arasında değişebilmektedir.
Kesme bıçağı ile kesilerek istenilen ağırlıklara bölünür.
Pişirme işleminden 30-35 dk. önce fırının en alt rafına ızgara üzerine ekmek taşı konularak 230°C ısıya ayarlanır.Fırınımız ısındıktan sonra hamur fırına sürülmeden fırının kapağı açılarak su püskürteci ile 15-20 kez kenarlara gelecek şekilde su püskürtülerek yeterli nem sağlanır. Hamur, fırına verilmeden önce, keskin bir bıçak ile uygun bir şekilde çizilir, üzerine su püskürteci yardımıyla su püskürtülür, fırın taşına pişirme kağıdı ile birlikte bırakılır.15 dakika boyunca 230°C, 25-30 dakika boyunca 200°C derecede pişirilir. İlk 10 dakika boyunca fırının duvarlarına gelmek şartı ile içeriye bir kaç kez bolca su püskürtülür.
Altından tok ses gelince pişmiş demektir ve dışarıya alınarak ızgarada soğutulur. Afiyet olsun 🙂