Kahvaltıların vazgeçilmezi siyah zeytinin, sofranıza gelene kadar ki süren yolculuğunu hiç düşündünüz mü? İşte ağaç dalındaki bu meyvenin sofralarımıza gelene kadar geçen aşamaları…
Ağaçta yetişen bir meyve olan zeytin, senede 1 defa olgunluğuna eriştiğinde eylül – aralık ayları arasında hasat edilir. Mevsimsel ve bölgesel değişiklikler hasat döneminin verimini, rekolteyi değiştirebilir. Toplanma zamanına göre erken toplanan zeytinler yeşil, daha geç dalında olgunlaşınca toplanan zeytinler siyah olarak işlenir.
Siyah zeytinlerin yolculuğu Ekim ayı sonunda başlar. Zeytinler toplanıldıktan sonra boyutlarına göre tasnif edilir ve yıkama işlemine alınır. Burada hasat zamanı zeytin ile birlikte toplanan dallar, yabancı maddelerden ayrıştırılır. Ardından zeytinler renk ayırmadan geçer, rengi tam siyahlaşmamış olanlar ayrılır. Seçilen siyah zeytinler özel fiber tanklara yerleştirilir, üzerine uygun miktarda salamura eklenir. Geleneksel yöntemle, zeytinlerin üzeri sırasıyla keten çuvallar, tahta paneller ve granit taşlarla kaplanır ve beklemeye bırakılır. Belli aralıklarla tankın ortasına yerleştirilen boru sistemi vasıtasıyla salamura suyu havalandırılır. 6-9 aylık süre içinde sürekli ölçümler yapılarak meyvenin acılığı giderilir. Tuz yoğunluğu ve pH ölçümleri hem kayıtlar ile hem de tat kontrolü ile gerçekleştirilir. Fermentasyon tamamlandığında tankın içinden el değmeden borularla alınan zeytinler bir süre suda bekletilerek tuz düşürme işlemine tabi tutulur.
Tadı, rengi ve yapısı itibariyle istenilen ideal sofralık zeytin elde edildikten sonra yemeğe hazır halde satışa sunulmak üzere son aşamada zeytinlerin yüzeyi yağlanır. Yağ aynı zamanda salamurasından çıkmış zeytine koruyucu görevi görür.
Yine el değmeden kavanoz, teneke, pet gibi müşterilerin isteklerine uygun ambalajlarda paketlenerek satışa sunulur.