Aralık 27, 2018 Genel Yorum yapılmamış

ZEYTİN VE AKDENİZ DİYETİ

 

Kalp-damar hastalıklarının Akdeniz bölgesi insanlarında az görülmesi, Akdeniz insanının beslenme şeklinin önemini ortaya koymuş ve buna “Akdeniz Diyeti” ismi verilmiştir. Piramit şeklinde açıklanabilen geleneksel optimum Akdeniz Diyetinde zeytin ve zeytinyağı her gün tüketilmesi gereken grupta yer almaktadır.

Geleneksel Akdeniz diyeti oleik asit, omega-3 (n-3) yağ asitleri, posa, B grubu vitaminler ve çeşitli antioksidanlardan zengin, fakat doymuş yağlardan fakirdir. Kuru baklagiller, tahıllar, meyveler ve sebzelerin tüketimi fazla, et ve et ürünlerinin tüketimi az, süt ve süt ürünlerinin tüketimi orta düzeydedir.

Geleneksel Akdeniz diyeti fındıklar, meyveler, sebzeler, kuru baklagiller, tahıllar, tam tahıllı ekmek, balık ve zeytin yağından zengin, yemeklerle orta düzeyde kırmızı şaraptan oluşan bir diyettir.

Written by fora_2018