Kasım 30, 2018 Genel Yorum yapılmamış

Yüzyıllar boyu sofralarımızı süsleyen zeytini, çevreci ambalajlar ve geri dönüştürülebilen cam ürünlerinde tüketiciler ile buluşturan Fora Zeytin, her bir zeytin üretiminde doğaya hak ettiği saygıyı göstermeye devam ediyor.

Güneşten aldığı enerji ile dünyanın en büyük zeytin işleme tesisinde yeşil enerjiye sahip zeytinleri üreten Fora Zeytin, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı tarafından düzenlenen “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri”nde, “Atık Yönetimi Sistemi ve Uygulamaları” dalında teşvik ödülü almaya hak kazandı.

Dünyada ve ülkemizde sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarının daha fazla yaygınlaşması ve kamuoyunda duyurulması için Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) her yıl, geri dönüşüme önem veren firmaları “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri”nde buluşturuyor.

Bu yıl, 29 Kasım tarihinde dördüncüsü düzenlenen “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri”nde birbirinden etkili çevre politikaları ile doğaya katkı sağlayan Fora Zeytin, gerçekleştirdiği çevreci ve yeşil projeleri ile “Atık Yönetimi Sistemi ve Uygulamaları” dalında “Yeşil Nokta Teşvik Ödülü”ne layık görüldü. Birbirinden başarılı projelerin aktarıldığı ve yoğun katılımın olduğu ödül töreninde, Fora Zeytin adına ödülü Fora Zeytin Genel Müdürü Efe Yazıcı aldı.

KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETİR KONUMDAYIZ

Sürekli geliştirilen çevre yönetim anlayışını benimsediklerini söyleyen Fora Zeytin Genel Müdürü Efe Yazıcı; “Fora Zeytin olarak kökleri binlerce yıla dayanan zeytinden gücümüzü alıyoruz. Doğa, yaptığımız tüm iyilikleri bize fazlasıyla geri veriyor. Bu nedenle de üretimde önceliğimiz verimlilik ve sürdürülebilirlik. Enerji ihtiyacımızı temiz ve yenilenebilir kaynaktan sağlamak amacıyla çıktığımız bu yolculukta artık çevreye yönelik adımlar bizim işimizdeki en önemli politikamızdan biri haline geldi. Güneş enerjisi ile çalışan fabrikamız sayesinde bir yılda önlediğimiz karbon salınımı miktarı 400 otomobilin karbon salınımına ve diğer bir deyişle 50 bin ağacın temizlediği havaya denk geliyor” dedi.

ÜRETİMİN TAMAMI DOĞA DOSTU

Firmaların artık üretimde sürdürülebilirlik anlamında yaptığı çalışmaların ödül törenleri ile kamuoyunda paylaşılarak farkındalık oluşturduğunu ekleyen Yazıcı; “Ülkemizde çevreye yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak, kamuoyunu da bu yönde bilinçlendirmek adına ÇEVKO tarafından dördüncüsü düzenlenen bu ödül töreninde bizler de yer aldığımız için çok mutluyuz. Balıkesir’in Havran ilçesinde dünyanın en büyük zeytin işleme fabrikasında yer alan arıtma tesisinin yanı sıra fabrikada tüketilen enerjiyi de güneş panellerinden karşılıyoruz. Ayrıca fabrikamızda üretime olduğu kadar tüketime de önem veriyoruz. Üretim sürecinde ortaya çıkan tüm atıkları ayrıca ayrıştırıyor ya da geçici olarak depoluyoruz. Atık suları arıtma tesisimizde yeniden geri dönüştürerek fabrikamızın bulunduğu Havran bölgesindeki çaya yönlendiriyoruz. Çıkan katı atıkları ise geçici depo sahalarımızda kategorilere ayrıştırarak saklıyor, geri dönüşüm için yönlendiriyoruz. Fabrikada çevre dostu kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan sıvı fazda LNG yakıt tüketiyor, iş güvenliğinde kullandığımız baretlerde de geri dönüşümlü ürünler tercih ediyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın karşılığında ÇEVKO tarafından bu ödüle layık görülmekten onur duyuyoruz” diye konuştu.

ANT GIDA -FORA ZEYTİN ATIK YÖNETİMİ

Balıkesir’in Havran ilçesinde 70 bin m2’si kapalı, toplam 120 bin m2 alana kurulu Fora Zeytin fabrikası, dünyanın sayılı büyük zeytin işleme tesislerinden biridir. Kaliteye, gıda güvenliğine, çevreye ve çalışanlarımıza verdiğimiz önem ile ISO9001, ISO22000, ISO14001, OHSAS18001 ve global gıda standardı BRC AA+ belgelerine sahip fabrikamızda, üretimin her aşamasında çevre bilici ve sağlık sorumluğu ön planda tutulmaktadır.

Fabrikamızın çatısına kurulan güneş panelleri sayesinde ihtiyacımız olan elektrik enerjisinin %47’lik kısmını güneşten sağlamaktayız. Güneş Enerjisi Santrali(GES) sayesinde, temiz enerjiye geçiş yaparak, yılda atmosfere 540 bin kg karbon salınımını engellemekteyiz. Bu miktar 400 otomobilin bir yıllık CO2 emisyonuna ve 50 bin ağacın temizlediği havaya denk gelmektedir.

“Bütün fikirler değerlidir” anlayışı ile çalışanlarımızdan gelen öneriler doğrultusunda yapılan proses iyileştirmeleri ve eğitimler sonucunda 2017 yılında 2015 yılına göre elektrik tüketiminde %49, su tüketiminde %20, temizlik kimyasalı kullanımında %33 oranında tasarruf sağladık. 2017 yılında 2016 yılına göre atık miktarımızı 33 kat azalttık. Geri dönüştürülebilir palet kullanarak, 2016 ve 2017 yıllarında toplam 28 bin dm3 ahşap tüketimini, 34 bin kg CO2 salınımını ve yaklaşık 3 bin kg atık oluşumunu engelledik.

Gelecek nesillere sürdürülebilir tarım ve yaşanabilir bir dünya bırakmak hedefi ile planlarımıza ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

Written by fora_2018